Ontdek de voordelen van buitenspelen

Veel meer dan vroeger spelen kinderen al op jonge leeftijd spelletjes op een tablet of mobiel, waardoor kinderen veel minder buiten komen. En dat terwijl buitenspelen niet alleen leuk is, maar het heeft ook tal van voordelen voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. In dit blogbericht zullen we de voordelen van buitenspelen verkennen en enkele tips delen over hoe wij de buitenruimte op onze kinderopvang optimaliseren om kinderen aan te moedigen om meer tijd buiten door te brengen.

Fysieke gezondheid

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van buitenspelen is de bevordering van de fysieke gezondheid van kinderen. Buiten spelen geeft kinderen de kans om te rennen, springen, klimmen en fietsen, wat bijdraagt aan hun motorische ontwikkeling en de opbouw van sterke spieren en botten.

Mentale welzijn

Naast de fysieke voordelen heeft buitenspelen ook een positieve invloed op het mentale welzijn van kinderen. Het buiten zijn en omringd zijn door de natuur kan stress verminderen, de stemming verbeteren en de concentratie verhogen. Het is een geweldige manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en de geest te verfrissen.

Sociale vaardigheden

Buitenspelen moedigt sociale interactie aan. Kinderen leren samenwerken, onderhandelen en problemen oplossen terwijl ze buiten spelen met vrienden. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en het vermogen om effectief met anderen om te gaan.

Creativiteit en verbeelding

De buitenruimte biedt kinderen de vrijheid om hun creativiteit en verbeeldingskracht te verkennen. Ze kunnen hun eigen avonturen creëren, fantasierijke spellen bedenken en de natuurlijke omgeving gebruiken als inspiratie voor kunst en verhalen.

het belang van buitenspelen

Twee BSO-kinderen aan het skaten op onze locatie Van Karnebeekpad te Zwijndrecht.

Hoe wij onze buitenruimtes optimaliseren

Nu we de voordelen van buitenspelen hebben besproken, vertellen wij graag hoe we onze buitenruimtes zo aantrekkelijk en stimulerend mogelijk maken:

  1. Diverse speelzones

Op al onze opvanglocaties hebben we in de buitenruimte diverse speelzones, zoals een zandbak, een klimrek, een speelhuisje en/of een grasveld voor balspellen. Dit moedigt verschillende soorten spelen aan en houdt het interessant voor kinderen.

  1. Natuurlijke elementen

Op al onze opvanglocaties zijn er ook natuurlijke elementen geïntegreerd, zoals bomen, struiken, bloemen en stenen in de buitenruimte. Dit creëert een verbinding met de natuur en biedt kansen voor ontdekking en exploratie. Als de natuurlijke elementen geen onderdeel maken van de speelzone, dan zijn er sowieso natuurlijke elementen in de buurt.

  1. Open-ended speelgoed

Wij maken gebruik van open-ended speelgoed, zoals ballen, hoepels, touwen en emmers waarmee kinderen hun verbeelding kunnen gebruiken en zelfspel kunnen initiëren.

  1. Veiligheid boven alles

Bij onze buitenruimte staat veiligheid voorop.  Er zijn schaduwrijke plekken, goede omheiningen en er wordt regelmatig onderhoud gepleegd om gevaren te minimaliseren.

  1. Begeleid buiten leren

Wij zien de buitenruimte als een kans voor buiten leren. Wij moedigen kinderen aan om de natuur te observeren, vogels te spotten, planten te identificeren en te leren over het milieu.

Buitenspelen is essentieel voor de algehele ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Door het optimaliseren van de buitenruimte en kinderen aan te moedigen om actief buiten te zijn, leggen we de basis voor gezonde gewoonten en fijne herinneringen die een leven lang meegaan. Dus laat kinderen naar buiten gaan, plezier hebben en ontdekken!