In de herfst verandert de wereld om ons heen in een kleurenpracht van rood, oranje en geel. Het is een tijd waarin kinderen verwonderd raken door de natuur. Op onze kinderopvang, peuteropvang en BSO gebruiken we dit seizoen niet alleen om buiten te spelen, maar ook om samen stil te staan bij de schoonheid van Gods schepping. De herfst biedt ons een unieke kans om met de kinderen te praten over een onderwerp als dankbaarheid.
De natuur ontdekken: bladeren, eikels en meer
Tijdens de herfst gaan we met de kinderen naar buiten om bladeren, eikels en kastanjes te verzamelen. We zoeken naar de mooiste herfstbladeren die we kunnen vinden. Op het kinderdagverblijf en de peuteropvang leren de kinderen niet alleen over de verschillende kleuren en vormen van bladeren, maar ook over de verandering van de seizoenen. Samen praten we over waarom de bladeren vallen, wat de bomen doen in deze tijd van het jaar en hoe de natuur zich klaarmaakt voor de winter.
Terug op de opvang gaan de kinderen creatief aan de slag met hun vondsten. Van de verzamelde bladeren maken ze prachtige kunstwerken: bladeren worden aan elkaar gelijmd of geregen tot een herfstkrans, of kinderen versieren een tekening met gekleurde bladeren. Dit knutselen helpt de kinderen niet alleen om hun motoriek te ontwikkelen, maar ook om stil te staan bij hoe mooi de natuur is, zelfs wanneer het kouder wordt en de dagen korter.
Dankbaarheid: stilstaan bij de zegeningen
In ons dagelijks werk leggen we de nadruk op dankbaarheid. Tijdens de herfst is het een mooi moment om met de kinderen te bespreken hoe we God kunnen danken voor alles wat Hij ons geeft. Door samen de natuur te verkennen, leren de kinderen dat alles wat we om ons heen zien – van de kleinste eikel tot de grootste boom – deel uitmaakt van Gods schepping.
We gebruiken de knutselmomenten als een gelegenheid om met de kinderen te praten over het idee van ‘geven en ontvangen’. De bomen geven hun bladeren aan de aarde, en wij mogen dankbaar zijn voor de warmte en het leven dat ze ons het hele jaar geven. We laten de kinderen nadenken over de dingen waarvoor ze dankbaar zijn in hun eigen leven. Dit kan iets kleins zijn, zoals hun favoriete speelgoed, maar ook iets groters zoals hun familie en vriendjes en vriendinnetjes.
Herfstactiviteiten die dankbaarheid bevorderen
Naast het knutselen, organiseren we verschillende andere activiteiten om kinderen te helpen de herfst te beleven en tegelijkertijd dankbaarheid te oefenen:
- Natuurwandelingen: Samen ontdekken we de veranderingen in het bos of park. Tijdens de wandelingen benoemen we alles wat we tegenkomen en leren we de kinderen te waarderen wat de natuur te bieden heeft.
- Dankbaarheid: Bij sommige locaties en groepen wordt er een ‘dankbaarheidsboom’ of ‘dankbaarheidskistje’ gemaakt. Iedere week schrijven de kinderen (met hulp van onze pedagogisch professionals) iets waar ze dankbaar voor zijn op een blaadje en hangen dat in de boom of leggen dat in het kistje. Aan het einde van de herfst staat de boom of zit het kistje vol met blaadjes vol kleine en grote zegeningen.
- Knutselen met de natuur: Het is altijd leuk om zelf iets te creëren. Wij geven de kinderen de vrijheid om een mooie creatie te maken met het verzamelde materiaal, voor henzelf of voor een ander.
- Bijbelverhalen over de schepping: We lezen samen verhalen uit de Bijbel die ons herinneren aan de prachtige wereld die God heeft gemaakt. We bespreken hoe we voor die wereld kunnen zorgen en dankbaar kunnen zijn.
Samen groeien in dankbaarheid
Dankbaarheid is een belangrijk thema in ons dagelijks leven, en de herfst biedt een mooie gelegenheid om dit op speelse en creatieve wijze aan de kinderen mee te geven. Door met de kinderen de natuur te verkennen en na te denken over de zegeningen in hun leven, leren ze niet alleen waardering voor de schepping, maar ook voor de vele geschenken die God hen iedere dag geeft.
In onze opvang groeien de kinderen niet alleen in hun vaardigheden en kennis, maar ook in hun geloof en dankbaarheid. En dat is iets om zelf ook heel dankbaar voor te zijn.