”De wielen van de bus gaan rond en rond,” klinkt het aan tafel en ”hoofd, schouders, knie en teen,” zingt een groep peuters, terwijl zij de bijbehorende bewegingen proberen na te doen. Muziek en zingen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Het is niet alleen leuk en ontspannend, maar het heeft ook vele voordelen voor de ontwikkeling van taal, sociaal-emotionele vaardigheden en creativiteit. In deze blog nemen we je mee in de wereld van muziek en zingen bij ons op de peuteropvang.

De voordelen van muziek en zingen in de peuteropvang

Taalontwikkeling door herhaling, nieuwe woorden en zinnen 

Muziek en zingen stimuleren de taalontwikkeling van jonge kinderen. Door naar liedjes te luisteren en ze te zingen, leren kinderen nieuwe woorden en zinnen. Kinderliedjes bevatten vaak herhalingen. Denk maar eens aan liedjes als ”Is je deur nog op slot, is je deur nog op slot” of ” In de maneschijn, in de maneschijn”. De herhaling van de teksten in liedjes kan helpen bij het onthouden en begrijpen van woorden en zinnen. Bovendien leren kinderen over de structuur en ritme van taal, wat kan bijdragen aan hun communicatieve vaardigheden. 

De ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden 

Sociaal-emotionele veiligheid staat bij onze peuteropvang hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich thuis kunnen voelen op de groep. Muziek en zingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden bij de peuters. Het samen zingen van liedjes kan bijvoorbeeld helpen om een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid te creëren. Het kan kinderen ook helpen om te leren omgaan met emoties en gevoelens. Zo wordt er door middel van de muzikale activiteit gebouwd aan een emotioneel veilige omgeving. Bovendien kunnen muzikale activiteiten helpen om de concentratie en het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. 

Creativiteit stimuleren bij peuters 

Muziek en zingen stimuleren ook de creativiteit van jonge kinderen. Het maken van muziek en zingen zijn creatieve bezigheden die kinderen uitnodigen om hun eigen ideeën en expressie te verkennen. Tijdens een muzikaal kringmoment op de opvang krijgen de peuters soms een eigen instrument in handen om te bespelen, terwijl er wordt gezongen.  Het gebruik van verschillende instrumenten en geluiden kan kinderen helpen om hun zintuigen te ontwikkelen en hun verbeelding te stimuleren. 

Muziek en zingen zijn niet alleen leuke en ontspannende activiteiten voor peuters, maar het heeft ook veel voordelen voor de ontwikkeling van taal, sociaal-emotionele vaardigheden en creativiteit. Door deze activiteiten aan te bieden in de peuteropvang, kunnen we bijdragen aan de algehele ontwikkeling en groei van jonge kinderen.