De betekenis van Kerst: een christelijk perspectief voor kinderen op onze opvang

Kerstmis is meer dan alleen cadeautjes, lichtjes en lekker eten. Het is een tijd waarin we de geboorte van Jezus vieren. Dit verhaal draagt een diepe christelijke betekenis die we ook de kinderen op onze groepen willen laten ontdekken. In deze blog vertellen we hoe we dat doen.

 

  1. Het bijzondere verhaal van de geboorte van Jezus

    betekenis van kerst

In het hart van Kerstmis ligt het buitengewone verhaal van de geboorte van Jezus. Bij ons op de opvang heeft elke groep een kerststal.  We vertellen aan de kinderen hoe Maria en Jozef naar Bethlehem reisden en hoe Jezus in een eenvoudige stal werd geboren. Dit verhaal laat zien dat Jezus niet in een paleis werd geboren, maar in nederigheid kwam. Het leert onze kinderen over bescheidenheid en eenvoudige vreugde.

  1. Liefde, vrede en vreugde: geschenken van Kerst

Kerstmis brengt geschenken van onschatbare waarde met zich mee: liefde, vrede en vreugde. Jezus kwam om ons liefde te tonen, vrede te brengen en vreugde te verspreiden. Deze waarden vormen de ware schatten van Kerst. Bij ons op de opvang organiseren we hierom een kerstavond voor ouders.  De kinderen voeren een vreugdevol liedje voor hen op. Op deze manier laten we zien dat niet elk geschenk in een cadeauverpakking zit, maar in de boodschap van Kerstmis zelf.

  1. De ster die wijst naar hoop

In het kerstverhaal zien we dat de ster van Bethlehem de weg wijst naar de geboorteplaats van Jezus. Deze ster symboliseert hoop, en net zoals de drie wijzen de ster volgden, mogen ook wij in ons leven hoop vinden in Jezus. We vertellen de kinderen dat deze ster ons herinnert aan het licht van Jezus dat altijd bij ons is, zelfs in donkere tijden. Om een tastbaar bewijs te maken, worden er leuke kerstwerkjes gemaakt, vaak ook een ster, zodat het verhaal van de Christus een blijvende herinnering zal zijn en kinderen zich in moeilijke tijden tot Jezus kunnen wenden.

  1. Jezus, het licht van de wereld

Kerstmis markeert de komst van Jezus, die in de Bijbel het “Licht van de Wereld” wordt genoemd. We bespreken met de kinderen hoe Jezus ons leven verlicht met zijn liefde en leiding. We geven de kinderen de volgende betekenis: het aansteken van kaarsen tijdens Kerstmis staat symbool voor het verspreiden van dit licht naar anderen, waardoor duisternis verdwijnt. Op de opvang hebben we op de groepen led-kaarsjes en lichtslingers hangen om dit licht te laten stralen.

  1. Samen delen en zorgen voor elkaar

Een belangrijke les van Kerstmis is delen en zorgen voor elkaar. We vertellen het verhaal van de herders die hun velden verlieten om de geboorte van Jezus te vieren. We moedigen de kinderen aan om, net als de herders, vreugde te delen en om te geven aan anderen, vooral aan degenen die minder geluk hebben. Om samen deze vreugde te vieren en te delen, organiseren we op de groepen een kerstontbijt of -lunch.

In de eenvoudige en begrijpelijke betekenis van Kerstmis ontdekken de kinderen een boodschap van liefde, hoop en vreugde. Terwijl we – zowel op de opvang alsook bij vele gezinnen – de kerstboom versieren en genieten van feestelijke lekkernijen, herinneren we ons dat Kerstmis draait om het vieren van de geboorte van Jezus en het delen van Gods liefde met anderen. Mogen deze waardevolle lessen de harten van onze kinderen verlichten en hun kerstviering een diepere betekenis geven.

Heeft u interesse om uw kind(eren) naar onze opvang te brengen? Hier leest u meer over onze opvang. Direct inschrijven? Dat kan via het inschrijfformulier.