De peuterleeftijd is een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind. Het is een tijd waarin ze veel leren en ontdekken. Een peuter gaat naar de peuteropvang om met andere kinderen te spelen, te leren en nieuwe ervaringen op te doen. Maar hoe bereid je jouw kind voor? Hieronder vind je een aantal tips om jouw kind goed voor te bereiden op de peuteropvang, zodat jouw kind straks met veel plezier naar de opvang gaat.

PRAAT OVER DE PEUTEROPVANG

Praat met je kind over de peuteropvang en wat hij of zij kan verwachten. Leg uit dat het een plek is waar ze samen gaan spelen, zingen, knutselen en nog veel meer leuke activiteiten doen. Benadruk dat het een fijne en veilige omgeving is waar hij of zij nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kan maken.

BOUW DE PEUTEROPVANG RUSTIG OP

Ga samen met je kind een paar keer kijken bij de peuteropvang. Zo kan je kind wennen aan de nieuwe omgeving en de andere kinderen. Begin rustig met een uurtje per keer en bouw dit langzaam op naar een hele ochtend of middag. De ‘wen-periode’ gaat bij het ene kind sneller als bij het andere. Als je kind sneller gewend raakt, kun je het uiteraard in een hoger tempo opbouwen.

OEFEN SOCIALE VAARDIGHEDEN

Peuters leren veel van elkaar. Oefen thuis alvast de sociale vaardigheden die je kind nodig heeft op de peuteropvang, zoals delen, samen spelen en om hulp vragen. Je kunt bijvoorbeeld samen spelletjes doen waarbij je kind leert delen en samenwerken.

ZORG VOOR EEN VASTE ROUTINE

Een vaste routine helpt je kind om zich veilig en vertrouwd te voelen. Maak bijvoorbeeld samen een schema van wat er gebeurt op een dag dat je kind naar de peuteropvang gaat. Zo weet je kind wat hij of zij kan verwachten en kan die zich erop voorbereiden.

ZORG VOOR EEN GOEDE NACHTRUST EN GEZONDE MAALTIJDEN

Een goede nachtrust en gezonde maaltijden dragen bij aan de ontwikkeling van je kind. Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt en gezonde maaltijden krijgt, zodat hij of zij genoeg energie heeft om te spelen en te leren op de peuteropvang.

GEEN DRUK OPLEGGEN

Het belangrijkste is dat je kind plezier heeft op de peuteropvang. Leg geen druk op je kind en geef hem of haar de ruimte om te wennen aan de nieuwe omgeving. Het kan zijn dat je kind de eerste paar keer nog wat terughoudend is, maar dat is normaal. Geef je kind de tijd om zich op zijn of haar eigen tempo aan te passen.

PRAAT MET DE PEDAGOGISCH MEDEWERKERS

Praat met de pedagogisch medewerkers op de peuteropvang en vraag hoe het gaat met je kind. Zij kunnen je tips geven over hoe je je kind het beste kunt voorbereiden op de peuteropvang en hoe je thuis kunt oefenen met de dingen die je kind er zal leren.

GENOEG TIPS VOOR DE PEUTEROPVANG?

Wij hopen dat deze 7 tips jouw kind goed voorbereiden op de peuteropvang. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kun je altijd met ons contact opnemen. Wij kijken uit om jouw peuter bij ons op de opvang te mogen ontvangen.