Sinds 27 februari hebben wij er een nieuwe collega bij. Joran van Opstal heeft ons team versterkt en gaat zich bezighouden met sport en bewegen. Als sportcoördinator is hij een man met een missie. Hij wil ervoor zorgen dat To Be Kind één van de sportiefste kinderopvangorganisatie van Nederland gaat worden. Hij helpt en ondersteunt onze locaties, zodat er op elke opvang zo goed mogelijk sport & bewegen wordt gegeven. Daarnaast zet hij zich in om iedereen enthousiast te maken om meer te gaan bewegen en gezond te eten.

Laten we eens kennismaken met deze sportieve man, die naast sport en muziek, ook erg van wijn, eten en reizen houdt. We stelden Joran een aantal vragen, je leert hem beter kennen in dit interview.

Je bent hier komen werken als sport coördinator. Hoe bevalt de eerste maand werken bij To Be Kind?

Als een warm bad eigenlijk. Ik ben afgelopen weken langs alle locaties gegaan en ik werd door iedereen enthousiast ontvangen. Veel leuke en aardige collega’s. In de eerste week merkte ik al vrij snel op kantoor en op mijn locatie Rehoboth dat ze mij graag willen helpen. Ook altijd de tijd nemen voor je. Ik vind het heel erg fijn om mij zo snel ergens thuis te voelen.

Kun je meer vertellen over de dagelijkse verantwoordelijkheden van deze functie?

De eerste maand is het vooral veel lezen, kennismaken met de collega’s op locatie en het startpunt van elke locatie observeren. Dat wil zeggen; wat doet de locatie aan sport en bewegen. Welke faciliteiten zijn er op de locaties. Hoe is de samenwerking met de scholen. Zo krijg ik een goed beeld hoe de organisatie ervoor staat. Uiteindelijk ga ik het sportbeleid schrijven, zodat elke locatie genoeg handvatten krijgt om te kunnen sporten en bewegen. Ik sta ook op de groep bij de Rehoboth en dat is een goede afwisseling voor mij.

Wat vind je belangrijk in je werk?

Het woord ‘’samen’’ staat centraal bij mij. Ik wil alles wat ik bedenk in samenwerking doen met anderen. Dit is niet alleen met collega’s zo, maar ook met scholen en gemeentes. Samenwerken vind ik heel erg belangrijk. De afwisseling en zelfstandigheid vind ik heel erg fijn. Ook dat je de ruimte krijgt en op je kwaliteiten wordt beoordeeld. Sporten en bewegen is heel belangrijk voor kinderen. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen!

Waarom heb je gekozen om in de kinderopvang aan de slag te gaan?

Met kinderen werken doe ik al bijna 6 jaar. Ik heb bij verschillende organisaties gewerkt en ik vind mensen in het algemeen interessant. De laatste jaren vind ik het leuk om te kijken welke concepten ik kan bedenken om de kinderen meer te laten ontwikkelen. Hoe je ze voor je kan winnen en natuurlijk meer kan laten bewegen. Ik heb ervaring als sportcoördinator en er staat een mooie missie voor mij klaar om meer kinderen te laten bewegen.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat de kinderen op de opvang nog meer in beweging gaan komen?

Om eerlijk te zijn heb ik hier mijn collega’s voor nodig. Ik moet het werk makkelijker maken en ik kan het niet alleen! Ik ga proberen om iedereen het belang te laten zien waarom het zo belangrijk is en waarom het zo leuk is om te bewegen. Hiervoor nodig is structuur, handvatten en samenwerking.

Welke doelstelling(en) wil je dit jaar bereiken?

Dat het sportbeleid geschreven is en uitgezet wordt in de organisatie. Duidelijke stappen nemen en dat er een structuur komt omtrent sport en bewegen.
Dat wij van TBK nieuwe sportaanbod gaan geven op de KDV en BSO.
Dat de kinderen meer bewegen met een doel.
Samenwerkingen zijn aangegaan in de regio’s waar wij zitten als organisatie.

Welke sportactiviteit vind je het leukst om met kinderen te doen?

Om eerlijk te zijn maakt mij dat niet zo heel erg uit. Ik kom uit de voetbalwereld, maar ik heb lang gezwommen, ik zat 12,5 jaar op judo en ik ken/kan alle sporten wel aardig. Het leukst is eigenlijk dat het kind iets nieuws ontdekt heeft en/of geleerd heeft. De wereld heeft zo veel te bieden aan de kinderen. Als ze daar plezier en energie door krijgen… Dan is mijn dag geslaagd.

Hoe zorg je zelf dat je buiten werk om genoeg beweging krijgt?

Om eerlijk te zijn sla ik soms een beetje door en is het geen maatstaaf hahaha. Ik heb mijn leven lang minimaal 4/5 per week gesport. Dit is voetbal in combinatie met andere sporten en ik heb lange tijd een hoog niveau gevoetbald. Nu fitness ik 4/5x in de week, ben ik begonnen met golfen en ben ik eigenlijk op zoek naar iets nieuws om te gaan doen. Sporten is heel belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de mentale gesteldheid van de mens. Ben ik moe of is het een stomme dag… Dan ga ik sporten en daarna voel ik mij weer beter. En tuurlijk ben ik ook soms lui en doe ik helemaal niks. Dat hoort er ook bij! Maar op vroege leeftijd ben ik al gaan sporten en dat betekent dat je later in je leven dit nog meeneemt. Dat sporten belangrijk is en meer is dat alleen lichamelijk. Dat wil ik meegeven aan de jongere generatie.