DoenKids, spaghetti kleurenSinds het najaar van 2022 werken wij met Doenkids. In de praktijk merk je nog wel eens dat het voor sommige pedagogisch medewerkers lastig kan zijn om vernieuwende activiteiten aan te bieden op de groep. Dit geldt voor zowel het kinderdagverblijf als voor de BSO. Ook is niet iedereen even creatief of is het moeilijk om tijd en ruimte te vinden om een activiteitenaanbod te ontwikkelen. Wij willen onze pedagogisch medewerkers inspireren en ontzorgen en dat is precies waar Doenkids voor staat.

Wat is Doenkids?

DoenKids is een online activiteitendatabase voor BSO’s, kinderdagverblijven en peuterspeelgroepen. DoenKids is in 2012 opgericht door Trudy van Iwaarden, zelf pedagogisch medewerker geweest. Sindsdien is het programma groeiende en zijn er al honderden kinderopvangorganisaties aangesloten en worden er duizenden pedagogisch medewerkers bereikt.

Bij Doenkids werken er activiteitontwikkelaars, pedagogen, vormgevers, illustrators en programmeurs om steeds met een nieuw aanbod van activiteiten te komen. Het aanbod is voor kinderen van 0-13 jaar en is onderverdeeld in categorieën. Deze categorieën zijn:

  • Creatief
  • Spel
  • Eten & Drinken
  • Sport & Bewegen
  • Ontdekken
  • Techniek & Proefjes
  • Natuur
  • Muziek, dans, drama en media

Bij iedere activiteit worden er ontwikkelingsgebieden gestimuleerd en wordt het ingedeeld per leeftijd. Op die manier sluit het mooi aan bij onze doelen die wij voor ogen hebben met de kinderen.

Het mooie van het programma is dat het compleet is uitgewerkt en inzichtelijk wordt gemaakt voor de ouders en de kinderen. Het sluit tevens mooi aan bij kinderparticipatie aangezien kinderen via een prikbord zelf aan kunnen geven wat voor activiteiten zij graag zouden willen doen op de BSO.

Naast de complete thema’s is er ook ruimte om eigen activiteiten toe te voegen, want we willen graag dat onze pedagogisch medewerkers ook met eigen inbreng komen en hiermee ook collega’s kunnen inspireren.

DoenKids bezorgt kinderen leuke, plezierige en stimulerende activiteiten. Dit maakt het voor ons zeer waardevol, omdat we willen dat kinderen bij ons met veel plezier naar de opvang komen.

Ervaringen uit de praktijk

‘Wat is DoenKids een prachtig programma om mee te werken.’ – Mariska, pedagogisch coach

‘DoenKids maakt het ons makkelijk dat we specifiek kunnen zoeken naar gerichte activiteiten, die passend zijn bij een ontwikkelingsgebied,’ aldus Mariska. ‘Als soms de tijd en inspiratie ontbreekt, heb je snel een leuke en leerzame activiteit die we kunnen aanbieden. In het activiteitenaanbod zitten soms activiteiten waar je zelf niet zo snel aan zou hebben gedacht. Laatst werkten we op de BSO met het thema: Op avontuur in de Alpen. We ontdekten wat in de Alpen allemaal te beleven valt. We deden allerlei leuke en leerzame activiteiten: het spelen van een alpenkwartet, een koekkoekklok knutselen en het maken van wasknijper skiërs. Door de leuke en leerzame activiteiten word je zelf enthousiast, en merk je dat de kinderen dit ook overnemen.’